Stress: Håndtering af en moderne plage

31. juli 2023

Andelen af voksne danskere med en høj score på stressskalaen er steget fra 21% i 2013 til 29% i 2021.

I vores moderne og hektiske livsstil er stress blevet en udbredt plage. Vi jonglerer med arbejde, familieansvar, sociale forpligtelser og personlige ambitioner, alt imens vi forsøger at holde os opdaterede og tilpasse os en stadig skiftende verden. Men stress kan have alvorlige konsekvenser for vores mentale og fysiske velvære. I dette blogindlæg vil vi udforske stress, dets årsager og symptomer samt give dig nogle effektive værktøjer til at håndtere og forebygge stress i dit liv.

Hvad er stress?

Stress er kroppens naturlige reaktion på en udfordrende eller truende situation. Når vi oplever stress, frigiver vores krop stresshormoner som kortisol og adrenalin, der forbereder os på kamp eller flugt. Kortvarig stress er for det meste gavnlig og øger vores præstation og fokus. Men når stressniveauerne forbliver høje over længere tid, og stressen bliver kronisk, så er det skadeligt for vores helbred.

Nanna Hurwitz Eller, overlæge på Bispebjerg Hospital og klinisk lektor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet beskriver stress i to kategorier:

  • Den kortvarige stress – der i nogle tilfælde bliver kaldt den gode stress og er nyttig
  • Den langvarige stress – som er hård og ødelæggende for rigtig mange mennesker

Kortvarig stress 

Kortvarig stress kan have sine fordele, da det ofte gør vores hjerne mere skarp og reaktiv og aktiverer vores krop, så vi f.eks. vågner af vækkeuret eller når bussen. Det opstår typisk akut i pressede situationer, hvor kroppen sættes i alarmberedskab og gør os i stand til at handle. Når stressbelastningen aftager, kan kroppen slappe af igen og vende tilbage til udgangspunktet.

Langvarig stress

Langvarig stress opstår derimod, hvis stresspåvirkningen ikke aftager eller forsvinder, hvilket fratager kroppen muligheden for at restituere. Langvarig stress vil altid udgøre en belastning for kroppen, idet den ikke fysiologisk er skabt til at være i konstant alarmberedskab. Således kan langvarigt stress øge risikoen for forhøjet blodtryk, hjertekarsygdom og depression samt forværre prognosen for eksisterende sygdomme.

Langvarig stress har store negative konsekvenser på både individ- og samfundsniveau, som vi blandt andet ser i form af omkostninger forbundet med sygefravær.

Årsager og symptomer på stress

Stress kan skyldes en række faktorer, herunder arbejdspres, personlige problemer, økonomiske udfordringer eller livsstilsvalg. De symptomer, der kan være forbundet med stress, varierer fra person til person, men inkluderer ofte følelsesmæssige, fysiske og adfærdsmæssige tegn såsom søvnproblemer og svimmelhed samt hovedpine pga. træthed, irritabilitet, koncentrationsbesvær, hyppige infektioner pga. nedsat immunforsvar, svigtende hukommelse og angst der medfører til, at man trækker sig socialt.

Pernille Kornum fra Frederikshavn blev ramt af stress. En simpel dagligdagsting som at tanke bilen blev pludselig uoverskuelig for hende. Hun måtte sygemeldes i flere måneder og fik hjælp fra en psykolog til at forstå sin stress. I løbet af sygemeldingsperioden fandt hun ro ved at lytte til musik og tage lange gåture i skoven. Efter en lang rehabiliteringsproces vendte hun gradvist tilbage til arbejde som skolelærer. Nu er hun mere opmærksom på stresssymptomerne og har lært at fokusere på ro.

Effektive måder at håndtere stress på

Håndtering af stress er afgørende for at opretholde både fysisk og mental sundhed. Her er 12 gode måder at tackle stress på:

Øvelse og fysisk aktivitet:

Regelmæssig motion, som f.eks. gåture, løb, yoga eller andre former for træning, kan hjælpe med at reducere stressniveauet og frigive endorfiner, som forbedrer humøret.

Dyb vejrtrækning og mindfulness:

Praktiser dybe vejrtrækningsteknikker, meditation eller mindfulness-øvelser for at bringe dit sind til stede og reducere stress.

Planlægning og organisering:

Skab en struktureret daglig rutine og lav realistiske to-do-lister for at hjælpe med at mindske følelsen af overvældelse.

Prioritering og delegation:

Identificer de vigtigste opgaver og fokuser på dem først. Hvis muligt, deleger opgaver til andre for at lette byrden.

Social støtte:

Tal med venner, familie eller en professionel, når du føler dig stresset. At dele dine følelser kan lette byrden.

Søvn:

Sørg for at få tilstrækkelig søvn, da manglende søvn kan forværre stressniveauet. Prøv at opretholde en regelmæssig søvnplan.

Begræns koffein og alkohol:

Overforbrug af koffein og alkohol kan forværre stress og angst. Prøv at begrænse forbruget af disse stoffer.

Grin og positivitet:

Sørg for at indarbejde sjov og latter i din daglige rutine. Positive oplevelser kan hjælpe med at lette stress.

Grønne omgivelser:

Gå en tur i naturen eller ophold i grønne omgivelser, da det kan have en beroligende virkning på sindet.

Indse dine begrænsninger:

Lær at sige nej til ekstra ansvar, hvis det er nødvendigt, og husk at det er okay ikke altid at være perfekt.

Tidsstyring:

Lær at planlægge din tid effektivt, så du undgår at føle dig overvældet af deadlines og forpligtelser.

Kreativitet:

Find en kreativ aktivitet, du nyder, som maleri, musik eller skrivning, da det kan være en god måde at reducere stress på.

 

Husk, at hver person er unik, så det kan tage tid at finde de metoder, der fungerer bedst for dig. Hvis du føler, at stressen bliver for overvældende, og det begynder at påvirke din daglige funktion, er det vigtigt at søge professionel hjælp fra en sundhedsperson eller terapeut.

Opsummering

Stress er en uundgåelig del af livet, men det behøver ikke at kontrollere os. Ved at identificere årsagerne til stress og tage skridt til at håndtere det effektivt kan vi minimere dets negative virkninger på vores helbred og velvære. Prioritér din selvpleje, opbyg sunde grænser og søg støtte, når det er nødvendigt. Husk, at du har kontrol over dit eget stressniveau, og ved at implementere sunde stresshåndteringsstrategier kan du skabe en mere afbalanceret og lykkeligere tilværelse.

 

WellB kan hjælpe dig

I WellB kan vi hjælpe dig i en stressfyldt hverdag til at have fokus på at reducere dit stressniveau. Vi tilbyder workshops hvor temaet er håndtering af stress, gode søvnvaner, bedre energistyring, gode arbejdsvaner, yoga og foredrag med andre, der har været i en stressramt tilstand grundet pressede omgivelser.

Giver ovenstående dig lyst til at kigge dybere på, hvordan du kan reducere, så udforsk vores stressreduktionsaktiviteter med et klik på knappen herunder.

Stressreducerende aktiviteter

Stresstest

Du kan også tage stresstesten og se, om du ligger under for meget pres i øjeblikket. Testen er baseret på den samme stresstest, som har målt stressniveauet i Danskernes Sundhed af Sundhedsstyrelsen (Cohens Perceived Stress Scale (PSS), der fokuserer på dine reaktioner vedr. tanker og følelser. Testen er ikke velegnet til at stille diagnoser, men kan give et praj om, hvad din mentale sundhed og symptomer handler om.

Stresstest

Dialog værktøjer til ledere og HR-konsulenter

Hent et dialogværktøj, der hjælper dig til at gribe bedst muligt om snakken om stress med de medarbejdere, du kan se, er stressede.

Dialogværktøjer