Effekten af vores elektroniske vaner om aftenen

13. februar 2024

I en verden, hvor elektroniske enheder er en integreret del af vores daglige rutine, står vi over for en udfordring, der truer vores søvn og generelle velvære.

En rapport fra Den Nationale Sundhedsprofil, viser at lidt over 21 procent af danskere er meget generet af træthed, mens næsten 15 procent døjer med søvnbesvær og/eller søvnproblemer. Dette kan skyldes det blå lys fra vores elektroniske enheder. 

Ifølge søvnekspert, Thomas Munksgaard, er det blå lys der stråler fra vores mobiltelefoner, tablets og computere den usynlige trussel, der har en betydelig indvirkning på vores søvnkvalitet. Det kan forstyrre vores naturlige døgnrytme på måder, vi måske ikke engang er klar over.

Her er en dybere forståelse af, hvorfor eksponering for blåt lys før sengetid kan være en dårlig idé:

1. Forstyrrer produktionen af melatonin

Blåt lys har en unik evne til at forstyrre vores krops naturlige døgnrytme ved at undertrykke produktionen af melatonin, et hormon der signalerer, at det er tid til at sove. Denne forstyrrelse gør det sværere for os at falde i søvn og opnå den dybe, forfriskende hvile, vi har brug for.

2. Forskyder vores døgnrytme

Ud over at påvirke melatoninproduktionen kan blåt lys også skubbe vores døgnrytme, hvilket får os til at føle os mere vågne om aftenen og forstyrre vores naturlige søvncyklus. Denne forskydning kan have alvorlige konsekvenser for vores generelle sundhed og trivsel på lang sigt.

3. Påvirker søvnkvaliteten

Selv når vi endelig falder i søvn efter at have været udsat for blåt lys, kan det stadig påvirke kvaliteten af vores søvn. Forskning viser, at blåt lys kan reducere mængden af REM-søvn, en vigtig fase for følelsesmæssig regulering og hukommelse, hvilket resulterer i en mindre forfriskende søvnoplevelse.

4. Kan øge risikoen for sundhedsproblemer

Den vedvarende forstyrrelse af vores døgnrytme og søvnkvalitet kan have alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser på lang sigt, herunder øget risiko for fedme, hjerte-kar-sygdomme, diabetes og depression. Dette skyldes dels den direkte effekt af søvnmangel og dels de indirekte konsekvenser af en forstyrret døgnrytme. Derfor kan vores elektroniske vaner om aftenen kan have langvarige konsekvenser af søvnbesvær, som har stor effekt på vores helbred.

Hvad kan man gøre?

Der er skridt, vi kan tage for at minimere de skadelige virkninger af blåt lys på vores søvn og generelle sundhed. Det anbefales at begrænse brugen af elektroniske enheder mindst en time før sengetid. Mange enheder tilbyder også indstillinger eller apps, der reducerer mængden af blåt lys om aftenen, hvilket kan hjælpe med at forberede kroppen på søvn. Søvnbriller, der eliminerer blåt lys, kan også være en effektiv løsning et par timer før sengetid. Regelmæssig eksponering for naturligt lys om dagen kan også hjælpe med at styrke vores døgnrytme og forbedre søvnkvaliteten.

Konklusion

Generelt er det vigtigt at være opmærksom på, hvordan vores brug af elektroniske enheder før sengetid kan påvirke vores søvn og generelle sundhed, Ved at tage simple skridt til at minimere vores eksponering for blåt lys kan vi bevare vores søvnhygiejne og fremme vores overordnede velvære. Lad os værne om vores søvn – det er en afgørende komponent for en sund og lykkelig tilværelse.

 

Kilder:

Artikel: "Han sov kun få timer hver nat, men nu har han knækket koden til en god nats søvn", https://nyheder.tv2.dk/samfund/2024-02-09-han-sov-kun-faa-timer-hver-nat-men-nu-har-han-knaekket-koden-til-en-god-nats-soevn 

Thomas Munksgaard, foredragsholder, søvnekspert

Læs også