Hvor vigtigt er dit kondital?

19. juli 2023

Få viden om hvorfor man kalder lægmusklerne for det andet hjerte og hvorfor udstrækning af din læg, er en af de vigtigste strækøvelser for dit hjerte.

Hjertet er på hårdt arbejde

Dit hjertes opgave er at pumpe blod rundt i kroppen og sikre, at din krops organer forsynes med blod, dit væv er forsynet med ilt og at du får fjernet kuldioxid og andre affaldsstoffer.

Et enkelt hjertepump udøver tilstrækkelig kraft til at sende dit blod gennem hele kroppen og når de nedre dele på blot sekunder. Det iltrige blod strømmer gennem arterier og kapillærer for at nå hver eneste celle i kroppen og levere ilt og næring.

Det iltfattige blod skal derefter rejse tilbage op gennem venerne for at nå hjertet, hvor det vil passere gennem lungerne for at få en fornyet forsyning af ilt. Problemet er, at rejsen tilbage til hjertet kræver mere kraft, end hvad et enkelt hjertepump kan levere, da blodet bevæger sig imod tyngdekraften.

Til at understøtte returnering af det iltfattige blod får hjertet hjælp fra lægmusklerne i en proces kaldet lægmuskelpumpen. Når lægmusklerne trækker sig sammen under bevægelse, skabes der et tryk på de tilstødende blodårer, hvilket presser blodet opad mod hjertet. Uden denne pumpende bevægelse ville blodcirkulationen blive betydeligt påvirket, og det ville skabe en øget belastning på hjertet for at pumpe blodet tilbage op til lungerne for iltning. Lægmuskelpumpen spiller derfor en vigtig rolle i at opretholde blodcirkulationen, når man står op eller går, og netop dette er årsagen til, at lægmusklerne kaldes det andet hjerte.

Regulering af blodtryk under aktivitet

Lægmusklerne spiller også en rolle i at regulere blodtrykket. Under fysisk aktivitet såsom gang, løb eller træning øges aktiviteten i lægmusklerne. Dette fører til en øget pumpende bevægelse, hvilket betyder, at mere blod returneres til hjertet. Som et resultat udfordres hjertet til at arbejde mere effektivt, hvilket styrker dets kontraktionskraft og samtidig reducerer blodtrykket.

Pas på dine lægmuskler

Lægmusklerne har altså en afgørende rolle i at hjælpe hjertet med at udføre sin livsnødvendige funktion. Den pumpende bevægelse af lægmusklerne, reguleringen af blodtrykket, forsyningen af ilt til musklerne og bidraget til den generelle sundhed er vigtige aspekter, der understreger dette.

Derfor er det vigtigt, at du passer på dine lægmuskler. Det kan du blandt andet gøre gennem styrketræning, strækøvelser og selvfølgelig også gennem helt almindelig gang.

Når det drejer sig om styrketræning, så er øvelser som calf raises (løft på tæer), lunges, squats og deadlifts gode for at målrette lægmusklerne og hjælpe med at opbygge styrke.

Netop strækøvelser har også vist sig at have en stor betydning for at opretholde fleksibilitet, forbedre mobilitet og holde lægmuskelpumpen i bedst mulig stand. Her er tre gode eksempler på strækøvelser:

1. Stående lægmuskel-stræk:

  • Stå foran en væg med fødderne skulderbredde fra hinanden.
  • Træd et skridt tilbage med det ene ben, og hold det strakt.
  • Bøj det forreste ben let, mens du holder hælen på det bageste ben i gulvet.
  • Pres hoften fremad og føl strækket langs lægmusklen på det bageste ben.
  • Hold strækket i 20-30 sekunder og gentag på det andet ben.

2. Siddende lægmuskel-stræk:

  • Sid på gulvet med strakte ben.
  • Placer et sammenrullet håndklæde under den bageste fods forreste del (under tæerne).
  • Hold i begge ender af håndklædet, og træk det forsigtigt mod dig, indtil du mærker en strækning langs lægmusklen.
  • Hold strækket i 20-30 sekunder og gentag på det andet ben.

3. Lægmuskel-stræk på trappen:

  • Placer den forreste del af din fod på trinnet på en trappe eller en forhøjning.
  • Lad hælen hænge ned og hold den i en neutral position (ikke vippe foden for meget i en retning).
  • Hold ryggen ret og kroppen oprejst.
  • Føl strækket langs lægmusklen på det strakte ben.
  • Hold strækket i 20-30 sekunder og gentag med det andet ben.

Bemærk:

Når du udfører strækøvelser for lægmusklerne, skal du undgå at overstrække eller hoppe i strækket, da det kan føre til skader. Strækket skal føles behageligt og give en mild strækning. Hvis du har nogen skader eller er usikker på, hvordan du udfører strækøvelserne korrekt, bør du konsultere en fysioterapeut eller træningsekspert for vejledning.

Blog, Strækøvelse 1
Blog, Strækøvelse 2
Blog, Strækøvelse 3

Opsummering

Lægmusklerne er vigtige, når det kommer til at hjælpe hjertet med at udføre sin livsnødvendige funktion. Den pumpende bevægelse af lægmusklerne, reguleringen af blodtrykket, iltforsyningen til musklerne og bidraget til den generelle sundhed er alle vigtige aspekter, der understreger, hvorfor lægmusklerne er afgørende for hjertet og kroppens velvære.

Strækøvelser har stor betydning for at fastholde gode lægmuskler og er samtidig en meget tidseffektivt vane. Bare 2 × 30 sekunder om dagen kan gøre en stor forskel.

Laver du ikke strækøvelser i dag, så skal du måske overveje bare at starte med udstræk af din læg, da det kan hjælpe dig i mere end en forstand.